Greek English
Εκπαίδευση
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Σχολικός εκφοβισμός
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Αγωγή Υγείας Διατροφή
Υλικό Μαθημάτων
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Ερευνητικές Εργασίες
Παιδιά - Έφηβοι
Εκπαιδευτικοί
Γονείς
Καθηγητές και μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου στην Λετονία
18/05/2018

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η δεύτερη  επίσκεψη καθηγητών και μαθητών  σχολείων των παραπάνω χωρών στην πόλη  Mazsalaca της Λετονίας το διάστημα 4-10 Μαϊου2018. Η πρώτη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στο Βόλο το διάστημα 20-27/2/2018, όπου 19 μαθητές και 7 καθηγητές φιλοξενήθηκαν και περιηγήθηκαν την πόλη του Βόλου και την περιοχή του Πηλίου, φτάνοντας έως τα Μετέωρα.

Αντίστοιχα συνολικά 7 καθηγητές και 17 μαθητές από την Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Εσθονία μετέβησαν στη Λετονία  όπου και  τους υποδέχτηκαν οι μαθητές του σχολείου, προκειμένου να τους φιλοξενήσουν, ενώ οι καθηγητές έμειναν σε  ξενοδοχείο της γειτονικής πόλης. Η προετοιμασία είχε αρχίσει αρκετό διάστημα πριν την επίσκεψη μέσω του διαδικτύου, με την εκπόνηση εργασιών σχετικών με τη νεανική επιχειρηματικότητα, με επισκέψεις  σε επιχειρήσεις και σχετικές δράσεις.

Την πρώτη ημέρα, ημέρα εορτασμού 100 χρόνων  ανεξαρτησίας της χώρας της Λετονίας (1918-2018) πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείο της KGB στη Ρίγα, όπου μέσα από φωτογραφικό υλικό και σκληρές περιγραφές του ξεναγού αναβίωσαν κατά την περιήγηση στις φυλακές οι σκληρές μέρες του Ρωσικού καθεστώτος. Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της ανεξαρτησίας και μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στην Παλιά πόλη της Ρίγας με τα υπέροχα κτίρια  τεχνοτροπίας Art-Nouveau.

Οι επόμενες ημέρες αφιερώθηκαν στην εκπόνηση των εργασιών του προγράμματος με επισκέψεις σε επιχειρήσεις, εφαρμογές που απέβλεπαν στην  αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής, όπως ποικιλίες βατόμουρων, αποξήρανση, παραγωγή κρασιού από αυτά, κατασκευή τουριστικών ειδών από υλικά της περιοχής, αξιοποίηση της άφθονης ξυλείας με δημιουργία χώρων φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά παράλληλα με μεγάλο ενδιαφέρον. Έτσι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν πάρκα με ποικιλία ξυλόγλυπτων κατασκευών, φιγούρες, παιχνίδια, χιουμοριστικά σκίτσα, απόλυτα εναρμονισμένα στον χώρο και παράλληλα αποτελώντας τόπο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Οι μαθητές των χωρών είχαν έτσι την ευκαιρία να εμπνευστούν, να διασκεδάσουν, γνωρίζοντας παράλληλα τη χώρα και τους ανθρώπους της. Επισκεπτόμενοι το σχολείο θαύμασαν την οργάνωση, την καθαριότητα, ασχολήθηκαν με κατασκευές, ανταλλάσσοντας ιδέες και συγκρίνοντας τις μεταξύ τους  κουλτούρες. Πέρα από αυτά με την φιλοξενία στα σπίτια των μαθητών γνώρισαν τις γαστρονομικές συνήθειες της περιοχής, τον τρόπο διασκέδασής τους με την περιήγηση στα δάση, τα ποτάμια  και τα απέραντα πάρκα, προβληματίστηκαν με την λιτότητα που κυριαρχεί στους χώρους  και τη ζωή τους, κατάλοιπα, ίσως, ενός πρόσφατου καθεστώτος, ενώ απόλαυσαν τους ζωηρούς παραδοσιακούς χορούς που παρακολούθησαν.

Γενικότερα η επίσκεψη ήταν, επίσης, μια ευκαιρία να αναλογιστούν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των λαών του Βορρά και του Νότου, καθώς επικοινώνησαν  άνετα με τους μαθητές της Πορτογαλίας, με σχετική προσπάθεια  με τους αντίστοιχους του Βελγίου, αλλά με μεγαλύτερη  με τους μαθητές της Εσθονίας.

Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν ανανεωμένοι και με πλούσιες εμπειρίες από το ταξίδι, αναμένοντας  την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Site Map
› Αρχική
› Προκηρύξεις
› Νέα
› Δράσεις
› Διακρίσεις
› Photo Album
› Videos
› Εκπαίδευση
› Πολιτισμός
› Εκδηλώσεις
› Σχολικός εκφοβισμός
› Ασφάλεια στο διαδίκτυο
› Αγωγή Υγείας Διατροφή
› Υλικό Μαθημάτων
› Χρήσιμα Links
› Πανελλαδικές Εξετάσεις
› Γωνιά του Μαθητή
› Ερευνητικές Εργασίες
› Εκπαιδευτικοί
› Site Map
› Επικοινωνία
Ανακοινώσεις
› E-eggrafes
08/04/2024
› Πρόγραμμα από 1η Απριλίου
29/03/2024
›  Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2024-2025
27/03/2024
› Προκήρυξη για την εισαγωγή στην Πυροσβεστική
13/03/2024
Επικοινωνία
4ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου
Διεύθυνση: Νεαπόλεως & Κοδριγκτώνoς
Νεάπολη Βόλου
Τηλ.: 2421085715
Fax: 2421085715
Email: info@4lykeiovolou.edu.gr
Social Media