Greek English
Εκπαίδευση
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις
Σχολικός εκφοβισμός
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Αγωγή Υγείας Διατροφή
Υλικό Μαθημάτων
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Ερευνητικές Εργασίες
Παιδιά - Έφηβοι
Εκπαιδευτικοί
Γονείς
Ερευνα της εφ.Θεσσαλία για την επάνοδο στην δια ζώσης διδασκαλία
19/05/2021
 

Με δυσκολίες η επανένταξη στη σχολική ζωή – Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου σκιαγραφούν τις συνέπειες της καραντίνας

 
 

Επιστρέφοντας στο σχολείο μετά από δύο μήνες παραμονής στο σπίτι και μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, μαθητές και μαθήτριες υπογραμμίζουν την ανάγκη της ψυχικής τους τόνωσης και της αυτοπεποίθησης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να ανταποκριθούν και με μεγαλύτερη επάρκεια στις ανάγκες για προσήλωση και διάβασμα.
Η «Θ» συνομίλησε με μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου και κατέγραψε τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς αλλά και τις ελπίδες τους.
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Ελπίδα Αναστασίου δήλωσε πως «είμαστε χαρούμενοι που επιστρέψαμε στο σχολείο και είδαμε ξανά κοντά τους συμμαθητές και τους καθηγητές μας και ας ελπίσουμε να μην κλείσουμε ξανά ως τον Ιούνιο. Υπάρχει ένα αίσθημα χαράς, αλλά από την άλλη βλέπουμε πως η ψυχολογία, το ηθικό και η αυτοπεποίθηση των μαθητών έχει πέσει λόγω της κατάστασης με την καραντίνα. Πολλοί νιώθουν ότι εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης, θα έχουν γνωστικά ελλείμματα. Πρέπει να βρεθούν τρόποι τόνωσης της αυτοπεποίθησής τους και το υπουργείο οφείλει να το δει το θέμα από Σεπτέμβριο μέσα ακόμη και από τους συμβούλους σχολικής ζωής. Εξάλλου είμαστε στον Μάιο και θέλουμε ακόμη ένα μήνα μαθημάτων. Μην ξεχνάμε πως η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να επιδράσει και στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών».

«Οι μαθητές δεν έχουν την ίδια όρεξη, όπως στο παρελθόν»
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Α’ Τάξης Ζωή Βενιέρη επισήμανε πως «γενικότερα οι μαθητές είναι απαισιόδοξοι λόγω της κατάστασης που ζουν. Πρέπει, όμως να παραμείνει η ελπίδα, καθώς πλέον βγήκαμε από το σπίτι και επιστρέψαμε στο σχολείο, κάναμε δηλαδή ένα βήμα προς την ελευθερία, μετά από καιρό που ήμασταν απομονωμένοι στο σπίτι. Η διά ζώσης επικοινωνία με τους συμμαθητές και τους καθηγητές θα είναι και ένα όπλο για να τονωθεί κάπως η ψυχολογία των μαθητών».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι σε μια μερίδα μαθητών υπάρχει ο φόβος, μήπως κολλήσουν τον κορωνοϊό, ο οποίος δεν έχει φύγει από τη ζωή μας. Και φαίνεται αυτό από ότι δεν έχουν την ίδια όρεξη να δράσουν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

«Να μην κλειστούμε πάλι στο σπίτι με την τηλεκπαίδευση»
Παίρνοντας τον λόγο ο μαθητής της Β’ τάξης Γιάννης-Μάρκος Βαζουβιάδης επισήμανε πως η καραντίνα έχει αφήσει τα σημάδια της στους μαθητές, όσον αφορά στο ψυχοσωματικό επίπεδο, και έχουν ως συνέπεια οι έφηβοι να κουράζονται επιπλέον».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτός από το σχολείο είχαν «παγώσει» και οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως στον αθλητισμό, στον πολιτισμό».
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τους μαθητές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιστροφής στην τηλεκπαίδευση.
«Όλοι φοβόμαστε μην κλειστούμε πάλι στο σπίτι με την τηλεκπαίδευση η οποία επιφέρει και γνωστικό έλλειμμα» ανέφερε.
Όντας μαθητές της Β’ Τάξης ο ίδιος ελπίζει του χρόνου, όταν θα προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, να κάνει μαθήματα στο σχολείο και όχι στο σπίτι.
Μάλιστα στο ζήτημα επισήμανε ότι τουλάχιστον οι έφηβοι ακόμη και στην καραντίνα βρίσκονταν με κάποιους φίλους τους, είπε πως είναι διαφορετική η κοινωνικοποίηση στο σχολικό περιβάλλον από την αντίστοιχη με λίγους φίλους στη γειτονιά.

«Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η έλλειψη ροής και εγρήγορσης»
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης δήλωσε πως «Απέχουμε πολύ σήμερα από το να μιλάμε για συνθήκες ψυχικής ευεξίας. Οι μαθητές μας δεν εμφανίζουν κακή ψυχολογία, δείχνουν επιφανειακά πιο ήρεμοι, δεν είναι σε εξαιρετικά αδιέξοδα αλλά ούτε και στην καλύτερη ψυχολογική διάθεση. Η χαρά επανόδου στη σχολική πραγματικότητα, η επαφή με τους συμμαθητές η αξία του σχολείου ως χώρου διαμόρφωσης ταυτότητας και κοινωνικοποίησης συμπλέει με την έλλειψη συγκέντρωσης και κυρίως φυσικότητας των αντιδράσεων που προκάλεσε ο εγκλεισμός . Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η έλλειψη ροής και εγρήγορσης, κάτι σαν μούδιασμα, η ανικανότητα αξιοποίησης του χρόνου και ίσως ο περιορισμός των στόχων που οδηγεί συχνά στην απάθεια. Έχουν εγκλωβιστεί σε μικρές ρουτίνες, δεν αναζητούν εύκολα βοήθεια, ούτε κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους ή να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Είναι αυτό που κάποιοι κοινωνιολόγοι και κλινικοί ψυχολόγοι περιέγραψαν ως μαρασμό ή τελμάτωση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Το να παρακολουθείς την πραγματικότητα μέσα από ένα θολό τζάμι, χωρίς ενδιαφέρον με συναισθήματα στασιμότητας, μονοτονίας και κενού. Η αλληλεπίδραση μιας περιοριστικής καθημερινότητας με την υποχρεωτική καθήλωση στην οθόνη του υπολογιστή, ίσως ήταν η κύρια αιτία που επέφερε αυτή την αποπροσωποποίηση και έλλειψη πληρότητας. Την ίδια στιγμή βέβαια έχουν οπλιστεί με αρκετά σημαίνουσες αντοχές. Θέλω να πιστεύω ότι η τόνωση του γνωστικού αλλά και του συναισθηματικού τους φορτίου το διάστημα που απομένει θα αποτελέσει το αντίβαρο για να βρουν ξανά την επιθυμία, τη φυσικότητα, την ανάγκη για την κατάκτηση της γνώσης και την ουσιαστική εξέλιξη».

Site Map
› Αρχική
› Προκηρύξεις
› Νέα
› Δράσεις
› Διακρίσεις
› Photo Album
› Videos
› Εκπαίδευση
› Πολιτισμός
› Εκδηλώσεις
› Σχολικός εκφοβισμός
› Ασφάλεια στο διαδίκτυο
› Αγωγή Υγείας Διατροφή
› Υλικό Μαθημάτων
› Χρήσιμα Links
› Πανελλαδικές Εξετάσεις
› Γωνιά του Μαθητή
› Ερευνητικές Εργασίες
› Εκπαιδευτικοί
› Site Map
› Επικοινωνία
Ανακοινώσεις
›  Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2024-2025
27/03/2024
› Πρόγραμμα από 19 Μαρτίου μέχρι και 29 Μαρτίου
23/03/2024
› Προκήρυξη για την εισαγωγή στην Πυροσβεστική
13/03/2024
› Γραφείο Ψυχολόγων Κέντρου Κοινότητας
12/03/2024
Επικοινωνία
4ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου
Διεύθυνση: Νεαπόλεως & Κοδριγκτώνoς
Νεάπολη Βόλου
Τηλ.: 2421085715
Fax: 2421085715
Email: info@4lykeiovolou.edu.gr
Social Media